Ajankohtaista

Liperin Leipäpäivä

-Paikallista lähellä!

Lauantaina 28.9.2019 klo 10-15  koulukeskuksessa, Koulutie 2 Liperin kirkonkylä.

Sadonkorjuun herkkuja, leipää, leivonnaisia, kuivakukkia, uutispuuroa ja käsitöitä. Mukana peräti 114 näytteilleasettajaa!

”Leivän uudet muodot” -lasten leipäkilpailu, perinteinen ruisleipäkilpailu.

Tule keskustelemaan kotimaisen ruoan kevyemmästä hiilijalanjäljestä ilmastoluokkaan!

Liperin kunnan osastolla mm. Uimahalli Liprakan latauskorttien myyntiä.

Ohjelma:

Klo 10.00     Tapahtuman avaus

 Musiikkiluokka (käynti pääaulasta):

Klo 10.15     Sadon siunaus, seurakunnat

Ruisleipäkilpailu

Lasten leipäkilpailun yleisöäänestys

Iso Sali

Klo 11  Leipäpäivävieras, Liperin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eero Reijonen

Ruisleipäkilpailun palkintojen jako, Liperin Martat            

14.00     Lasten leipäkilpailun palkintojen jako

Luokka 22, ilmastoluokka

Klo 11.15     Ilmastokeskustelu

13.30     Ilmastokeskustelu

Penttilän alue

Klo 10- 12    Talutusratsastusta

11.30      Agility- näytös, Liperin Kennelkerho. Näytöksen jälkeen koiria rapsuteltavina.

13.00      Agility- näytös, Liperin Kennelkerho. Näytöksen jälkeen koiria rapsute

Liperin Maaseutumuseo Tähkä avoinna.

Tapahtumaan vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

Lämmin kiitos Liperin Leipäpäivän 2018 vieraille, näytteilleasettajille ja yhteistyökumppaneille!

 

Liperin Leipäpäivän kävijämäärä kohosi 6000 asiakkaaseen ja 100 näytteilleasettajaan. Päiviä vietettiin upeassa, aurinkoisessa syyssäässä. Tarjolla oli monipuolisesti erilaisia sadonkorjuun herkkuja, leipiä, leivonnaisia, kukkia ja käsitöitä. Iloa leivästä pienille ja isoille -teeman mukaisesti tapahtumassa oli runsaasti ohjelmaa myös lapsille . 

Ruisleipäkilpailuun osallistui 13 leipojaa. Tasaväkisen kisan voiton vei  mattisenlahtelainen Marjatta Vepsäläinen (nro 9). Toiseksi tuli Leena Saks (nro 7) ja kolmanneksi Mirja Parviainen (nro 12). 

Lasten leipäkilpailun teemana oli leivän uudet muodot. Kisaan osallistui peräti 11 leipää. Yleisö äänesti suosikikseen 104 pisteellä 12 vuotiaan viinijärveläisen Teija Kiviniemen neliönmallisen, kiehkurakuvioisen leivän. Toiseksi tuli Seela Kiikka sinisellä pyramidimuotoisella leivällä ja kolmanneksi Assi Jormanainen suloisella nalle-leivällä. Hienoja leipiä kisaan oli tuonut myös Eevi Jormanainen, Sonja Kiviniemi, Viinijärven päiväkodin Hepokatti-ryhmä, Liperin kk:n päiväkodin lapset ja MLL:n Liperin päiväkoti. 

ProAgria Pohjois-Karjalan Maa- ja kotitalousnaiset ja Liperin Leipäpäivä ry valitsivat Pohjois-Karjalan Maistuva maaseutu -yritykseksi Leipomo Lipstikan / Anni-Mari Mantsisen Liperistä. Valinnassa painotettiin mm. seuraavia tekijöitä: Tuotteiden ja palvelujen maistuvuus, elämyksellisyys sekä innovatiivisuus. Yrityksen halu kehittyä ja uudistua. Yrityksen kyky verkostoitua ja tehdä yhteistyötä. Yrityksen toiminnan vaikutukset maaseudun ja ympäröivän yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle. Paljon Onnea!

Tervetuloa Liperin Leipäpäivään!

 

Liperin Leipäpäivä järjestetään syyskuun viimeisenä lauantaina 29.9. klo 10 – 15 Liperin koulukeskuksessa.

Leipäpäivän teemana on: Iloa leivästä :-) pienille ja isoille!

 

Leipäpäivään odotetaan jälleen noin 5 500 kävijää ja yli 95 näytteilleasettajaa. Leipäpäivässä esittäytyvät liperiläiset ja pohjoiskarjalaiset lähiruoantuottajat, leipomot, käsityöläisyrittäjät ja ravintolat. Tapahtumassa on myös useiden järjestöjen toiminnan esittelyä ja tarjolla kahvilapalveluja, uutispuuroa ja ruoka-annoksia. Erityisesti toivomme, että näytteilleasettajat huomioisivat tänä vuonna lapset ja lapsiperheet.

Toivomme paikalle tällä kertaa myös ravintoloita, keittiömestareita ja elintarvikealan yrityksiä, jotka myyvät pieniä ruoka-annoksia. Ruoka-annosten valmistus tapahtuisi esim. wokkipannuilla, grillillä tms. Annosten lisäksi jokainen voisi myydä myös reseptin kera raaka-aineita, joista kyseisen ruuan voisi valmistaa myös kotona. Ravintolapisteet sijoitetaan telttoihin, joissa on myös istumapaikkoja ruokailijoille.

Perjantaina 28.9. järjestetään Koululaisten Leipäpäivä Liperin koulun 7. luokille. Koululaisten Leipäpäivän tehtävärasteista vastaa MTK, Pohjois- Karjalan Kansanterveyden keskus, Liperi-Seura, Martat ja Liperin koulu.

Tänäkin vuonna jokainen kotileipoja voi tuoda leipää myyntiin Liperin Leipäpäivän yhteismyyntipöytään. Myymme ne edelleen Leipäpäivän kävijöille. Perimme myynnistä välityspalkkiota 0,50 € / leipä. Yhteismyyntipöydän avulla haluamme taata, että leipää riittää kaikille halukkaille. Voit tuoda mukanasi vaikka vain muutaman leivän tai hieman enemmänkin… Leipien vastaanotto tapahtuu Leipäpäivän infopisteen lähellä heti pääovella. Leivät tulee olla pakattu ja niissä tulee olla asianmukaiset elintarvikeasetuksen mukaiset pakkausmerkinnät (tuotenimi, leivontapäivä, aineosaluettelo, leipojan nimi ja osoite).

Leipäpäivän yhteydessä järjestetään jo perinteeksi tullut Ruisleipäkilpailulapsille oma leipäkilpailu! Kilpailun toteutuksesta vastaa Liperin Martat.  Jos haluat lisätietoja kilpailusta, ole yhteydessä:

Mirja Jurvanen, pj, Liperin Martat p. 050 408 8810, jurvanen.mirja@gmail.com. Ruisleipien vastaanotto tapahtuu pe 28.9. klo 13 - 17 Liperin koulun musiikkiluokassa.

Ilmoittaudu näytteilleasettajaksi Liperin Leipäpäivään. Lomake löytyy nettisivujen ilmoittautuminen -kohdasta. Palauta lomake  viimeistään 16.9.2018:

Liperin Leipäpäivä ry / Pirkko Hyvärinen Kaarnalammentie 14 83400 Viinijärvi, liperinleipapaiva@gmail.com

Liperin Leipäpäivän paikkamaksut:

Ulkopaikka (4 x 4 m) 40 euroa

Ravintolateltasta paikka (4 x 4 m) 50 euroa

Sali- ja käytäväpaikka 35 euroa

Koululuokka 80 euroa

Varaus on voimassa, kun paikkamaksu on maksettu Liperin Leipäpäivä ry:n tilille:

Liperin Osuuspankki FI61 5234 0320 0306 27. Paikkamaksun eräpäivä on 22.9.2018.

Esittely- / myyntipistettä voi laittaa kuntoon perjantaina klo 15 – 20 ja lauantaina klo 7 - 10.

HUOM!

Jokaisen näytteilleasettajan tulee olla Leipäpäivässä klo 15:een saakka.

Osastot puretaan vasta, kun ovet ovat sulkeutuneet klo 15.

Käy tykkäämässä meistä Facebookissa! Liperin leipäpäivän sivuilta voit lukea Leipäpäivään liittyvää uutisointia, mutta myös muita elintarvikealaan liittyviä ajankohtaisia asioita. Jos haluat tiedottaa Leipäpäivän sivuilla, lähetä muutaman lauseen tiedote: johanna.rinnekari@proagria.fi. Ja kuvat ovat myös tervetulleita!

Mukavaa kesän jatkoa!

                                

 Pirkko Hyvärinen                                  Johanna Rinnekari

Puheenjohtaja                                         Asiamies, sihteeri

p. 0500 985 610                                       p. 040 301 2441

liperinleipapaiva@gmail.com                  johanna.rinnekari@proagria.fi

                                         

& Hallituksen jäsenet:

Mirja Jurvanen, Kari Huikuri, Kirsi Pulkkinen, Martti Jormanainen,

Jukka Kinnunen, Seppo Nissinen ja Mervi Turunen

 

Liperin Leipäpäivä 29.9.2018

 

Vuoden 2018 Liperin Leipäpäivä järjestetään jälleen syyskuun viimeisenä lauantaina 29.9. klo 10 - 15. 

Leipäpäivän teemana tulee olemaan: Iloa leivästä pienille ja isoille!

Teemalla halutaan korostaa:

On tärkeää, että lapset sitoutetaan jo varhaisessa vaiheessa maaseutuyhteisöön ja kestäviin, terveellisiin ruokailutapoihin. Haluamme, että jo pienestä pitäen lapset oppivat, mikä on ruoan tie pellolta pöytään. Haluamme, että ruisleipä, lähiruoka ja liperiläisyys on iloinen asia, josta voi olla ylpeä!

Leipäpäivään odotetaan jälleen noin 5 000 kävijää ja yli 90 näytteilleasettajaa. Leipäpäivässä esittäytyvät liperiläiset ja pohjoiskarjalaiset lähiruoantuottajat, leipomot ja käsityöläisyrittäjät. Tapahtumassa on tarjolla käsityötuotteita ja sadonkorjuun herkkuja. Tapahtumassa on myös useiden järjestöjen toiminnan esittelyä ja tarjolla kahvilapalveluja, uutispuuroa ja ruoka-annoksia.Perjantaina 28.9. järjestetään Koululaisten Leipäpäivä yhdessä koulun ja eri yhdistysten kanssa. Koululaiset tutustuvat Liperi-Seuran museoihin, maistelevat erilaisia leipiä ja kasviksia, pyörittävät paalia ja kilpailevat tiedoissa ja taidoissa.

Tavoite: Tietoisuus ruoan terveellisyysarvoista ja maaseutuelinkeinoista lisääntyy. Leipäpäivän yhteydessä järjestetään jo perinteeksi tullut ruisleipäkilpailu. Kilpailun toteutuksesta vastaa Liperin Martat. Nyt järjestetään myös lapsille oma leipäkilpailu. Kaikki kilpailuun osallistuneet palkitaan! Hauskin, luovin toteutus voittaa.

 

Liperin Leipäpäivä 2017

Liperin Leipäpäivä järjestettiin syyskuun viimeisenä perjantaina ja lauantaina 29.-30.9. klo 12 – 17 ja 10- 16 Liperin koulukeskuksessa.

 Liperin Leipäpäivän 2017 teema: Kynnöstä Leipään 100 vuotta!

Liperin Leipäpäivä -tapahtuma järjestettiin tänä vuonna yhdessä 100 vuotta täyttävän MTK- Liperin, MTK Pohjois-Karjala ry:n sekä Pohjois-Karjalan Agrologit ry:n kanssa yhteistyössä. Traktorikynnön SM-kisa alkoi perjantaina traktorimarssilla klo 9 Erosen varikolta kisa-alueelle. Leipäpäivä- tapahtumat alkoivat perjantaina avoimien työpajojen ja Koululaisten Leipäpäivän muodossa. Iltapäivällä MTK Liperi ja MTK Pohjois- Karjala järjestivät juhlaseminaarin Tähkä-museossa ja osa myyjistä saapui paikalle iltapäivällä. Varsinainen Leipäpäivä-tapahtuma oli perinteisesti lauantaina.

Myyjiksi ja esittelijöiksi ilmoittautui 130 yhteisöä ja yritystä. Leipomoita ilmoittautui 7 kpl, joista yksi maakunnan ulkopuolelta Rautavaaralta. Leipäpäiväyhdistyksen puolesta tapahtumaan järjestettiin toista kertaa leipien yhteismyyntipöytä. Pöytään voi tuoda leipiä myyntiin, jos itse ei pysty olemaan paikalla myymässä tai erä on niin pieni, ettei kannata ottaa omaa myyntipaikkaa tai vain haluaa kokeilla menisikö itse leipoma leipä kaupaksi. Pöytään tuli leipiä myyntiin 150 kpl, kolmelta eri myyjältä.

Tapahtumavieraiden matkustaminen Joensuusta Liperiin lauantaina 30.9. tehtiin vaivattomaksi, Leipäpäiväyhdistys ja Agrologiyhdistys järjestivät matkustajille ilmaisen linja-autokyydityksen Joensuusta Ylämyllyn Shellin kautta Liperiin ja takaisin Joensuuhun. Linja-auto haki aamupäivällä kolme kertaa vieraita tapahtumiin ja vei iltapäivän aikana vieraita pois samoin kolme kertaa. Aamupäivällä bussissa oli mukana Leipäpäiväyhdistyksen ”bussiemäntä”, joka kertoi tapahtumasta ja jakoi Kotiseutu-Uutisten viikon teemalehteä ja Kyntökisan käsiohjelmaa.

Paikoitusalueina oli koulun urheilukentän lisäksi terveysaseman molemmat paikoitusalueet, nurmialue terveysaseman ja koulun välistä sekä kyntöalueen lähettyviltä peltoalue. Nämä kaikki paikoitusalueet olivat täynnä jo klo 11 jälkeen aamupäivällä. Kävijämääräksi Leipäpäivä-tapahtumassa arvioitiin 7 000 henkilöä ja Kyntökisassa noin 2 000 henkilöä. Molempien tapahtumien kävijätavoite täyttyi.

Yläasteikäiset koululaiset olivat mukana tapahtumassa monin tavoin. Leirikoululaisilla oli oma kahvio, jonka tuoton he käyttävät leirikoulun maksuihin. 9. luokkien oppilaita oli mukana myös siivouspartioissa päivän aikana, he keräsivät koulun alueelta näkyvät roskat, tarkastivat vessojen paperitilanteen ja osallistuivat pöytien purkamiseen ja paikoilleen laittoon. Näistä tehtävistä leirikoululaisille maksettiin palkkio.

Tämänkin vuoden Leipäpäivässä oli edustettuna koko makuelämysten kirjo: Ruisleipää, vehnä- ja ohraleipää, makeita leivonnaisia, karjalanpiirakoita, piiraita, vihanneksia, juureksia, perunoita, omenoita, marjoja, mehuja, hilloja, hunajaa ja kalajalosteita. Katuravintola-teeman mukaisesti tarjolla oli myös erilaisten ruoka-annosten myyjiä mm. lohta ja muikkuja perunoiden kera. Ylämyllyn Yllätys koordinoi tänäkin vuonna koulun ruokalan ravintola- ja kahvilapalvelut. Liperin Mylly lahjoitti puuroon tarvittavat jauhot. Ruispuuro maistui kävijöille hyvin, tällä kertaa puuroa riitti aivan tapahtuman päättymiseen saakka. Syötävien tuotteiden lisäksi Leipäpäivässä vaihtoivat omistajaansa lukuisat käsityötuotteet villasukista koruihin ja keramiikasta käsinsidottuihin kukkakimppuihin. Mukana oli myös runsaasti yhdistyksiä ja puolueita.

Tapahtumassa esiintyi laulunopettaja, laulaja Talvi-Maaria Turunen säestäjänään harmonikkataiteilija Pentti Karjalainen. Tämän esiintymisen mahdollisti yhteistyö Liperin Yrittäjäyhdistyksen kanssa.

Liperin kunnan osasto sijaitsi pienessä salissa. Kunnan osastolla oli teemana ”Matkailu Liperissä”. Teemaan päädyttiin Traktorikynnön SM-kisojen vuoksi, koska kohdeyleisö saapui paikalle ympäri Suomen. Kunnan osastolle kutsuttiin mukaan liperiläisiä matkailuyrittäjiä. Yrittäjiä oli osastolla yhteensä 10. Liperin kunnan ja kunnan varhaiskasvatuksen lisäksi. Liperin kunta osallistutti kävijöitä kartan äärellä, jossa kyseltiin käynninarvoisia kohteita Liperissä. Moni ulkopaikkakuntalainen ja Liperissä ensi kertaa vieraileva pysähtyi tutkailemaan karttaa ja keskustelemaan kunnan henkilöstön ja luottamushenkilöiden kanssa. Paikalliset ja Liperiä tuntevat kävivät myös kartalla merkkaamassa omia käyntikohteitaan.

Liperin varhaiskasvatus järjesti osastolla puuhaa lapsille ja tätä kautta lapsiperheet tavoitettiin hyvin. Lapsille oli tarjolla kasvomaalausta, palapelejä, peuhukuutioita ja vahvuuksien peili. Vahvuuksien peilissä lapset saivat miettiä omia vahvuuksia ja avustettuna kirjoittaa ne ylös ja merkata oman hahmonsa Liperin kartalle, jonka otsikkona oli vahvat liperiläiset. Osastolla kävijöille oli tarjolla paikallisia kasviksia annosmukeissa ja ihmiset olivatkin hyvin mielissään tarjotusta välipalasta.

Matkailunäkökulma sopi hyvin Leipäivään, sillä Traktorikynnön SM-kisat toivat paikalle vierailijoita ympäri Suomen ja paikalla oli myös paljon Liperissä ensi kertaa vierailevia ihmisiä, joille oli helppoa esitellä liperiläistä matkailutarjontaa. Liperiläiset matkailuyrittäjät saivat esitellä osastolla tarjontaansa ja markkinoida palveluitansa. Liperin kunnalle paikalla olo matkailuteemalla toi vahvistusta matkailun kehittämisestä ja sen tarpeesta. (Jaana Parkkinen, projektisuunnittelija, Liperin kunta)

Liperin koulun ja Penttilän piha-alueella oli runsaasti toimintaa: Talutusratsastusta, agilitya ja mahdollisuus tutustua paloautoon. Myös Liperin Maatalousmuseoon Tähkään oli mahdollisuus tutustua maksuttomasti.

Järjestyksenvalvonnasta, liikenteenohjauksesta ja siivouksesta vastasi Liperin Taimen Lentopallo-jaosto. Siivouksessa ja pöytien kuljetuksessa auttoi Liperin yläkoulun leirikoululuokka, jolla oli myös kahvilatoimintaa kotitalousluokassa.

Leipäpäiväyhdistys järjesti arpajaiset, joiden tuotolla muistetaan koululaisia hyvästä koulumenestyksestä kotitaloudessa.

 

LIPERIN VAPPU 2018

Tiistaina 1.5.2018 kirkonkylällä Keskustien varrella, kunnantalon pihalla ja torialueella klo 11- 14

Tule myymään tuotteitasi esim. käsitöitä, leipää, leivonnaisia, jalosteita, simaa, kahvia, mehua yms., esittelemään yritystäsi tai yhdistystäsi.

Ota mukaan oma pöytä ja muut tarvikkeet, paikkamaksua ei ole.

Toiveena on saada Keskustien varrelle keväinen karnevaali ja torialueelle nähtävää!

Varaathan paikkasi leppoisaan koko perheen tapahtumaan 15.4.2018 mennessä puh. 0500 985 610 tai liperinleipapaiva@gmail.com

Tapahtuman järjestää: Liperin Leipäpäivä ry, Liperin Yrittäjät ja Liperin kunta

KUN SUOMI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA,

KOHTAAVAT KYNTÖMESTARIT LIPERISSÄ 29.–30.9.2017

Kynnöstä leipään 100 vuotta -tapahtumaviikonloppu järjestetään Liperin koulukeskuksessa sekä lähipelloilla Liperin keskustan tuntumassa. Tapahtumaviikonloppuna järjestetään Koululaisten Leipäpäivä, Liperin Leipäpäivä-sadonkorjuutapahtuma, Traktorikynnön SM-kisat ja MTK:n 100-vuotisjuhla-seminaari. Viikonloppu on ainutlaatuinen Pohjois-Karjalassa!

Traktorikynnön SM-kisat 29.-30.9. Käynti Keskustieltä Kalliolantien kautta.

Perjantai: Klo 9:00 Traktoriparaati, lähtö koulukeskukselta, kilpailijat ja koneet saapuvat, avaussanat valtuuston pj Eero Reijonen, päivä päättyy klo 15.30

Lauantai: Klo 9:00 Traktoriparaati, lähtö koulukeskukselta, kilpailijat ja koneet saapuvat, avaussanat kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kilpailu päättyy klo 15.30

Alueella kone- ja työnäytöksiä, ravintolateltta (keittoruoka), P-alue kisa-alueen välittömässä läheisyydessä

MTK - 100 vuotta, Elämän eväitä – seminaari 29.9. klo 13.00 alkaen, Tähkä –museo

 Ohjelmassa mm:  

- Avaus, puheenjohtaja Jouni Mäkisalo, MTK - Pohjois-Karjala

- MTK - Pohjois-Karjala 100 vuotta historiakirjan julkaisu, FT, dosentti Jarkko Kemppi

- Seminaaripuhujina pääsihteeri Pekka Pesonen COPA/COCEGA ja Jarno Kämäräinen Valio.

- Päätössanat, puheenjohtaja Outi Hännikäinen, MTK P-K:n maaseutunuoret

- Kahvitarjoilu seminaarin päätyttyä

Liperin Leipäpäivä- tapahtuma 29.-30.9

Perjantai: Klo 9-13 Avoimia työpajoja; luonnonmateriaalit, kierrätys, hiiletin, oppilaitosesittelyjä ym. Isossa salissa myyjiä paikalla klo 12-18

Lauantai: Klo 10-17 Leipäpäivä- sadonkorjuutapahtuma

Koulukeskuksen ja kyntöalueen välillä liikennöi ”katujuna” tapahtumapäivinä.

Lauantaina maksuton kuljetus Joensuu-Liperi-Joensuu.

Muutokset mahdollisia, seuraa ilmoittelua.

Tervetuloa mukaan kisatunnelmaan ja sadonkorjuun juhlaan!

 

 

                        

              

Tervetuloa Liperin Leipäpäivään –

Kynnöstä Leipään 100 vuotta

Liperin Leipäpäivä järjestetään syyskuun viimeisenä perjantaina ja lauantaina 29. – 30.9. Liperin koulukeskuksessa.

Leipäpäivän teemana on: Kynnöstä Leipään 100 vuotta

Teemalla halutaan juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta. Onnea 100-vuotiaalle Suomelle!

Tämän vuoden Liperin Leipäpäivä-tapahtuman lisäksi koulukeskuksen välittömässä läheisyydessä pidetään Traktorikynnön SM-kisat, jonka järjestää Pohjois-Karjalan Agrologiyhdistys yhdessä Kyntötoimikunnan kanssa. Perjantaina juhlistetaan myös MTK-Pohjois-Karjalan ja MTK-Liperin 100-vuotis syntymäpäivää juhlaseminaarin merkeissä. Molempina päivinä kyntöalueen ja koulukeskuksen välillä kulkee ”katujuna”, joten yleisön on helppo liikkua alueiden välillä. Penttilän museon alueella on myös eläimiä, joten tapahtuma tulee kiinnostamaan myös lapsiperheitä.

Leipäpäivään odotetaan tänä vuonna yli 7 000 kävijää ja yli 100 näytteilleasettajaa. Leipäpäivässä esittäytyvät liperiläiset ja pohjoiskarjalaiset lähiruoantuottajat, leipomot, käsityöläisyrittäjät ja ravintolat. Tapahtumassa on myös useiden järjestöjen toiminnan esittelyä ja tarjolla kahvilapalveluja, uutispuuroa ja ruoka-annoksia. Varaa paikkasi ajoissa!

Liperin Leipäpäivän 2017 paikkamaksut:

Ulkopaikka (4x4m)     45 € 1 päivä                    

80 €  2 päivää (pe+la)  

Salipaikka 40 €  / 1 päivä           

70 € / 2 päivää (pe+la)   

Käytäväpaikka 40 € /  1 päivä                   

Koululuokka 80 € /  1 päivä                   

Sähkö 5 € / päivä                       

Leipäpäivään tuodaan aineksia trendikkäistä katuravintolatapahtumista. Toivomme paikalle ravintoloita, keittiömestareita ja elintarvikealan yrityksiä, jotka myyvät pieniä ruoka-annoksia. Ruoka-annosten valmistus tapahtuisi esim. wokkipannuilla, grillillä tms. Annosten lisäksi jokainen voisi myydä myös reseptin kera raaka-aineita, joista kyseisen ruuan voisi valmistaa myös kotona.

Perjantaina 29.9. järjestetään Koululaisten Leipäpäivä 7. luokkien oppilaille ja työpajapäivä, joka on avoin myös yleisölle. Työpajoissa tehdään pieniä käsitöitä luonnon- ja kierrätysmateriaaleista, tutustutaan eläimin ja koulutustarjontaan ym. Koululaisten Leipäpäivän tehtävärasteista vastaa MTK, Pohjois- Karjalan Kansanterveyden keskus, Liperi-Seura, Martat ja Liperin koulu. Työpajojen vetäjiksi on ilmoittautunut mm. Lippi, ProAgria Pohjois-Karjalan / Karelia-AMK:n Green Care-Green Karelia-hanke ja eri alojen opiskelijoita.

Leipäpäivän yhteydessä järjestetään jo perinteeksi tullut Ruisleipäkilpailu. Kilpailun toteutuksesta vastaa Liperin Martat.  Jos haluat lisätietoja kilpailusta, ole yhteydessä:

Mirja Jurvanen, pj, Liperin Martat p. 050 408 8810, jurvanen.mirja@gmail.com. Ruisleipien vastaanotto tapahtuu pe 29.9. klo 14 - 17 Liperin koulun musiikkiluokassa.

Tervetuloa mukaan Suomi 100 tunnelmaan!                                    

                                      Pirkko Hyvärinen                                              Johanna Rinnekari

                                      Puheenjohtaja                                                Asiamies, sihteeri

                                     p. 0500 985 610                                                 p. 040 301 2441

            liperinleipapaiva@gmail.com                                      johanna.rinnekari@proagria.fi

                                                              & Hallituksen jäsenet:

Martti Jormanainen, Mirja Jurvanen, Kari Huikuri, Kirsi Pulkkinen, Riitta Tiihonen & Mervi Turunen

Kynnöstä leipää-hanketta tukee Joensuun seudun Leader-yhdistys, Eu:n maaseuturahasto ja Liperin kunta. 

 

Kiitos osallistumisesta Liperin Leipäpäivä ry:n Vuosikokoukseen 23.3.2017. Liperin Leipäivä ry:n pitkäaikainen hallituksen jäsen Matti Hämäläinen luopui tehtävästään. Kiitos hyvästä hallitustyöstä ja asiantuntemuksesta! Hallituksessa jatkaa Pirkko Hyvärinen (pj), Martti Jormanainen, Kari Huikuri ( vpj), Kirsi Pulkkinen, Mirja Jurvanen, Riitta Tiihonen, Jukka Kinnunen, Mervi Turunen ja Johanna Rinnekari (sihteeri, rahastonhoitaja).

Liperin Leipäpäivä ry

VUOSIKOKOUS

 Torstaina 23.3.2017 klo 18

 Paikka: Liperin Leipäpäivän toimisto, Leipomo Lipstikan tilat linja-autoasemalla

 Aiheena sääntömääräiset asiat. Kokouksen aluksi perusteilla olevan Liperin Tuottajatorin infotilaisuus.

 Tarjolla kahvia ruisleivän kera.  Tervetuloa!

 Liperin Leipäpäivä ry, hallitus

 Lisätiedot: Pirkko Hyvärinen p. 0500 985 610

 

LIPERIN VAPPU 2017

1.5.2017 kirkonkylällä Keskustien varrella, kunnantalon pihalla ja torialueella klo 11- 14.

Tule myymään tuotteitasi esim. käsitöitä, leipää, leivonnaisia, jalosteita, simaa, kahvia, mehua yms., esittelemään yritys- tai järjestötoimintaanne. Järjestämme ”ruokakarnevaalialueen”, josta voi myydä pieniä maisteluannoksia paikalla syötäväksi ja mukaanotettavia ruoka-annoksia.

Ota mukaan oma pöytä ja muut tarvikkeet, paikkamaksua ei ole.

Toiveena on saada Keskustien varrelle keväinen karnevaali ja torialueelle nähtävää Suomi100- hengessä!

Varaathan paikkasi leppoisaan koko perheen tapahtumaan 31.3.2017 mennessä puh. 0500 985 610, liperinleipapaiva@gmail.com

Tervetuloa!

Järj. Liperin kunta, Liperin Yrittäjät ja Liperin Leipäpäivä ry

 

Muista myös:

Kynnöstä leipään 100-vuotta tapahtumaviikonloppu

29.-30.9.2017 Liperin kirkonkylällä

Traktorikynnön SM-Kisat

Liperin Leipäpäivä

MTK Liperin 100-vuotisjuhlat

Koululaisten Leipäpäivä

 

 

 

SUOMEN KANSALLISRUOKA - RUISLEIPÄ. Onnea!

Kansallisruoka -äänestykseen osallistui lähes 50 000 suomalaista. Satavuotiaan Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä. Kärkijoukossa olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa. Ensimmäisessä äänestysvaiheessa kesällä 2016 noin 10 000 ihmistä antoi yhteensä yli tuhat erilaista ehdotusta kansallisruokafinalisteiksi. Ruoka-alan asiantuntijoista muodostettu raati valitsi suosituimmista ehdotuksista 12 kotimaista ruoka-aarretta: pitsa, hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakka, mustikkapiirakka, paistetut muikut/silakat/ahvenet perunoilla, karjalanpaisti, graavi kala ja maksalaatikko. Kaikki ne ovat kotimaisen ruoan aarteita, joista voimme olla ylpeitä!

http://www.elo-saatio.fi/kansallisruoka

Kynnöstä leipään 100-vuotta tapahtumaviikonlopun järjestelyt käynnistyneet!

Kynnöstä leipään 100 vuotta-tapahtumaviikonloppu järjestetään 29.-30.9.2017 Liperin koulukeskuksessa Pohjois-Karjalassa yhteistyössä Pohjois-Karjalan Agrologiyhdistyksen, SM-kynnöt toimikunnan, ProAgria Pohjois-Karjalan, Liperin Leipäpäivä ry:n, MTK-Liperin ja Liperin kunnan kanssa. Tapahtumaviikonloppuna järjestetään Koululaisten Leipäpäivä, Liperin Leipäpäivä-sadonkorjuutapahtuma, Traktorikynnön SM-kisat ja MTK Liperin 100-vuotisjuhlat.

Traktorikynnön SM-kisat on vuosittain järjestettävä valtakunnallinen tapahtuma, josta valitaan osallistujat MM-kyntökisoihin. Tapahtuman yhteydessä esitellään myös entisaikojen maatalouden työkoneita ja työmenetelmiä Liperin Maaseutumuseo Tähkän alueella.

Koululaisten Leipäpäivä järjestetään perjantaina 29.9. Koululaisten Leipäpäivässä on 7-9 toimintapistettä, joissa on leipä-, terveys- ja lähiruokatietoutta, vanhojen maatalouteen liittyvien esineiden tunnistamista, museoon tutustumista ja paalinpyöritystä. Koululaisille tulee tutuksi myös nyky- ja entisajan maatalouden työmenetelmät.Päivä järjestetään yhteistyössä MTK yhdistysten, Liperi-Seuran, Marttojen, Kansanterveyden keskuksen, Liperin koulun, ProAgria Pohjois-Karjalan Maa- ja kotitalousnaisten ja Liperin Leipäpäivä ry:n kanssa.

Perjantaina 29.9. järjestetään kaikille avoimia työpajoja koulun ja Penttilän museon alueella. Työpajoissa voi opetella mm. leivontaa, huovutusta, käpylehmien tekemistä, korujen tekemistä luonnonmateriaaleista.

Liperin Leipäpäivä-sadonkorjuutapahtuma järjestetään tapahtumaviikonloppuna kaksipäiväisenä. Leipäpäivää on järjestetty vuodesta 2004 lähtien. Tapahtumassa on edustettuna makuelämysten koko kirjo: Ruisleipää, vehnä- ja ohraleipää, makeita leivonnaisia, karjalanpiirakoita, piiraita, vihanneksia, juureksia, perunoita, omenoita, marjoja, mehuja, hilloja, hunajaa ja kalajalosteita. Katuravintolateeman mukaisesti tarjolla on entistä enemmän myös erilaisten ruoka-annosten myyjiä mm. Karelia à la carte Ravintolamaailma, riistaa sekä lohta ja muikkuja perunoiden kera.

Ylämyllyn Yllätykset nuoret jalkapalloilijat koordinoivat tänä vuonna koulun ruokalan ravintola- ja kahvilapalvelut. Syötävien tuotteiden lisäksi Leipäpäivässä vaihtavat omistajaansa lukuisat käsityötuotteet villasukista koruihin ja keramiikasta käsinsidottuihin kukkakimppuihin. Mukana on myös runsaasti yhdistyksiä ja yhteisöjä. Tapahtumassa on esiintyjiä ja näyttelyitä, joissa tulee tutuksi eri maakuntien leipäkulttuuri, ruisleivän leivontaperinne, maatalouden kehitys viimeiset 100 vuotta ja elintarvikkeiden ravitsemustietous.

MTK-Liperin 100-vuotisjuhla järjestetään tapahtumaviikonlopun yhteydessä. Juhlan kunniaksi kootaan MTK-Liperin 100-vuotisjuhlanäyttely ja järjestetään maatalousaiheinen seminaari.

Suomi 100-juhlavuoden aikana suunnitellaan ja markkinoidaan tapahtumaviikonloppua. Järjestetään leipäkursseja, karjalanpiirakoiden leivontakursseja, hevos- ja traktorikyntökurssi sekä ollaan mukana muiden organisaatioiden järjestämissä tapahtumissa.

Liperin tapahtumaviikonlopun 29.-30.9. kävijätavoite on 7000. Näytteilleasettajatavoite on 120.

Koululaisten Leipäpäivään osallistuu kunnan koko 7. luokkalaisten ikäryhmä, noin 170 oppilasta. Lisäksi Koulupäivän työpajoihin osallistuu 8. ja 9. luokkalaiset, joita on noin 300. Alaluokat tutustuvat museossa järjestettäviin työnäytöksiin ja alueen kotieläimiin.

Tapahtumassa tulee tutuksi maatalouden ja ruoantuotannon perinteet ja nykypäivä. Tapahtumalle on myönnetty Suomi 100-tunnuksen käyttöoikeudet.

Tapahtumaviikonlopussa juhlistetaan maistuvaa maaseutua ja tehdään YHDESSÄ, viihdytään YHDESSÄ, syödään YHDESSÄ ja opitaan YHDESSÄ!

Lisätiedot:
Pirkko Hyvärinen, liperinleipapaiva@gmail.com, p. 0500 985 610

 

Tervetuloa Liperin Leipäpäivään!

 

Liperin Leipäpäivä järjestetään syyskuun viimeisenä lauantaina 24.9. klo 10 – 15 Liperin koulukeskuksessa.

Leipäpäivän teema: Tiedosta leipää!

Teemalla juhlistamme Kotiseutu-uutisten 50 v. juhlavuotta. Paljon onnea ja kiitos hyvästä yhteistyöstä!

Leipäpäivään odotetaan jälleen noin 4 500 kävijää ja 95 näytteilleasettajaa. Leipäpäivä on Liperin suurin vuosittain järjestettävä tapahtuma. Leipäpäivässä esittäytyvät liperiläiset ja pohjoiskarjalaiset lähiruoantuottajat, leipomot, käsityöläisyrittäjät ja ravintolat. Tapahtumassa on myös useiden järjestöjen toiminnan esittelyä ja tarjolla kahvilapalveluja, uutispuuroa ja ruoka-annoksia katuravintolateemalla. Tänä vuonna tapahtumaan saadaan lisäväriä, kun Pohjois-Karjalan Yrittäjät kisailevat Yrittäjien Olympialaisten merkeissä.

Perjantaina 23.9. Leipäpäivä-viikonloppu käynnistyy Koululaisten Leipäpäivällä. Tehtävärasteista vastaa MTK, Liperi-Seura, Martat, Maa- ja kotitalousnaiset ja Liperin koulu.

Leipäpäivän yhteydessä järjestetään Ruisleipäkilpailu. Kilpailuun voi tänä vuonna osallistua myös edellisten vuosien kilpailujen voittajat lukuun ottamatta viime vuoden voittajaa, joka kuuluu tuomaristoon. Jokainen kisailija saa Liperin Myllyn 5 kg ruisjauhopussin ja ilmaisen leivänmyyntipaikan Leipäpäivässä.  Kilpailun toteutuksesta vastaa Liperin Martat.  Jos haluat lisätietoja kilpailusta, ole yhteydessä: Mirja Jurvanen, pj, Liperin Martat p. 050 408 8810, jurvanen.mirja@gmail.com. Ruisleipien vastaanotto tapahtuu perjantaina 23.9. klo 13 - 17 Liperin koulun musiikkiluokassa. Jokaisen kisailijan tulee tuoda mukanaan kaksi ruisleipää. Palkintojen jako tapahtuu lauantaina Liperin Leipäpäivässä. Huom. Kilpailuleivät arvostellaan nimettöminä!

UUTTA! Tänä vuonna jokainen kotileipoja voi tuoda leipää myyntiin Liperin Leipäpäivän yhteismyyntipöytään. Maksamme leipojalle heti paikanpäällä maksun leivistä. Myymme ne edelleen Leipäpäivän kävijöille. Näin haluamme taata, että leipää riittää kaikille halukkaille. Voit tuoda mukanasi vaikka vain muutaman leivän tai hieman enemmänkin… Leipien vastaanotto tapahtuu Leipäpäivän infopisteessä heti pääovella. Leivät tulee olla pakattu ja niissä tulee olla asianmukaiset elintarvikeasetuksen mukaiset pakkausmerkinnät (tuotenimi, leivontapäivä, aineosaluettelo, leipojan nimi).

Ilmoittaudu näytteilleasettajaksi Liperin Leipäpäivään. Liitteenä lomake. Palauta lomake  viimeistään 16.9.2016:

Liperin Leipäpäivä ry / Pirkko Hyvärinen Kaarnalammentie 14 83400 Viinijärvi, liperinleipapaiva@gmail.com

Liperin Leipäpäivän paikkamaksut:

Ulkopaikka (4 x 4 m) 40 euroa

Sali- ja käytäväpaikka 35 euroa

Koululuokka 80 euroa

Varaus on voimassa, kun paikkamaksu on maksettu Liperin Leipäpäivä ry:n tilille:

Liperin Osuuspankki FI 61 5234 0320 0306 27. Paikkamaksun eräpäivä on 20.9.2016.

Esittely- / myyntipistettä voi laittaa kuntoon perjantaina klo 16 – 20 ja lauantaina klo 7 - 10.

HUOM!

Jokaisen näytteilleasettajan tulee olla Leipäpäivässä klo 15:een saakka.

Käy tykkäämässä meistä Facebookissa! Liperin Leipäpäivän sivuilta voit lukea Leipäpäivään liittyvää uutisointia, mutta myös muita elintarvikealaan liittyviä ajankohtaisia asioita. Jos haluat tiedottaa Leipäpäivän sivuilla, lähetä muutaman lauseen tiedote: johanna.rinnekari@proagria.fi. Ja kuvat ovat myös tervetulleita!

                                                                       Hyvää sadonkorjuun aikaa!

                                      Pirkko Hyvärinen                                              Johanna Rinnekari

                                      Puheenjohtaja                                                    Asiamies, sihteeri

                                     p. 0500 985 610                                                 p. 040 301 2441

            liperinleipapaiva@gmail.com                                          johanna.rinnekari@proagria.fi

& Hallituksen jäsenet:

Matti Hämäläinen, Mirja Jurvanen, Kari Huikuri, Kirsi Pulkkinen,

Riitta Tiihonen, Mervi Turunen, Jukka Kinnunen

Uutta Liperin Leipäpäivässä 24.9.2016:

LIPERIN LEIPÄPÄIVÄN LEIPIEN YHTEISMYYNTIPÖYTÄ

Tänä vuonna jokainen kotileipoja voi tuoda leipää myyntiin Liperin Leipäpäivän yhteismyyntipöytään. Maksamme leipojalle välittömästi heti paikanpäällä maksun leivistä. Myymme ne edelleen Leipäpäivän kävijöille. Hinta vaihtelee leivän koon ja lajin mukaan, 3 € - 7 €. Emme peri myynnistä välityspalkkiota.  Leivät voivat olla mitä tahansa lajia esim. ruista, vehnää, ohraa, kauraa, gluteenitonta.

Leipien yhteismyynnillä haluamme taata, että leipää riittää kaikille halukkaille. Voit tuoda mukanasi vaikka vain muutaman leivän tai hieman enemmänkin… Leipien vastaanotto tapahtuu Leipäpäivän infopisteellä heti pääovella klo 8 alkaen. Leivät tulee olla pakattu ja niissä tulee olla asianmukaiset elintarvikeasetuksen mukaiset pakkausmerkinnät (tuotenimi, leivontapäivä, aineosaluettelo, leipojan nimi). Otamme vastaan myös pakastettuja leipiä, jotka on sulatettu. Tällöin leivän päällä tulee kuitenkin lukea: Pakastettu tuote.

Nyt kaikki leipomaan!

Lisätiedot:

Liperin Leipäpäivä ry

Pirkko Hyvärinen p. 0500 985 610, liperinleipapaiva@gmail.com, www.liperinleipapaiva.fi

Johanna Rinnekari p. 040 301 2441, johanna.rinnekari@proagria.fi